14 Şubat 2016 Pazar

Oruçluyken spor yapılmalı mı?

Oruçluyken Spor Yapılır Mı? Ramazan ayında merak edilen sorulardan bir diğeri oruçluyken spor yapılıp yapılamayacağı. Oruçluyken spor yapmak dini yönden herhangi bir sorun yaratmasa da uzun süreler boyu aç kalacağınız için oldukça zorlayıcı bir hale dönüşecektir.



Oruçluyken Spor Yapılır Mı?

 


Ramazan ayında merak edilen sorulardan bir diğeri oruçluyken spor yapılıp yapılamayacağı. Oruçluyken spor yapmak dini yönden herhangi bir sorun yaratmasa da uzun süreler boyu aç kalacağınız için oldukça zorlayıcı bir hale dönüşecektir.


 


Oruçluyken spor yapma zorunluluğunuz var ise spor programını alt düzeylerde tutup kendinizi zorlamamaya çalışmalısınız. Aşırı su kayıplarından kaçınmak spor yaparken önceliğiniz olmalıdır. Akşam iftardan sonra gün içinde kaybettiğiniz sıvı miktarını telafi etmek için az miktarda sık aralıklarla su tüketmelisiniz.


 


Ramazan ayında spor yapmak kilo vermenize olumlu yönde katkılar sağlayabilir. Oruçluyken yapacağınız spor faaliyetleri metabolizmanızın daha hızlı çalışmasını sağlayacak ve yağ yakmanızı sağlayacaktır. Ağır sporlar yerine iftardan 1 saat önce tempolu yürüyüş yapmanız da kilo vermenizde oldukça etkili olacaktır.


 


İftardan iki saat sonra yürüyüşe çıkmanız yediğiniz besinleri sindirmenize yardımcı olacak ve metabolizmanızın çalışmasını sağlayacaktır. Sabah saatlerinde egzersiz yada aerobik yapmak gün içinde kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlayabilir. Oruçluyken yapılacak spor, sabah saatlerinde yapıldığında daha etkili olacaktır. Öğle saatlerinde kan şekerinin düşmesi sonucu hareket etmek zorlanır ve bünyeniz olumsuz yönde tepki verebilir.


 


Uzun süredir spor yapmayan ve ramazanda spor yapmaya başlayan kişilerin kendilerini yormadan kademeli olarak vücutlarını spora alıştırmaları önemlidir. Aniden ağır şekilde spor yapmaya başlamak sağlığınız açısından olumsuz durumların ortaya çıkmasına neden olabilir.


 


Uzmanlar ise bu konuda fikir ayrılığına düşmüş durumdalar. Oruç nedeniyle aç kalan bünyeye spor uygulandığında kan şekeri ve metabolizmayla ilgili sıkıntılar çıkabileceği yönünde bazı uyarılar var. Yaz aylarına denk gelen ramazanda bunun üstüne su kaybı da eklendiğinde spor yapmak vücudunuz için çok zorlayıcı olacaktır. Basit egzersizler ve yürüyüşler iftardan sonrası için önerilmektedir.



Oruçluyken spor yapılmalı mı?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder